Банкеръ Daily

Свят

Шотландия няма да свали знамето на ЕС пред парламента си

Знамето на Европейския съюз ще продължи да се вее от сградата на шотландския парламент след Брексит, съобщи Франс прес.

След оживени дебати членовете на регионалното събрание в Единбург решиха с 63 срещу 54 гласа знамето да не бъде сваляно. В текста на гласувания документ се казва, че мярката се прилага в "подкрепа и солидарност към гражданите на ЕС, които са избрали Шотландия за свой дом".

Шейсет и два процента от шотландците гласуваха за оставане в ЕС на референдума през юни 2016 г. Въпреки това областта ще напусне блока утре вечер, както и останалата част от Обединеното кралство.

Европейският парламент одобри снощи с 621 гласа "за", 49 "против" и 13 въздържали се споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. В пленарната зала председателят на ЕП Давид Сасоли подписа документа, с който парламентарната процедура се изчерпва.

Сасоли съобщи, че днес предстои Европейският съвет да одобри споразумението, за да може то да влезе в сила в полунощ на 1 февруари централноевропейско време. Той благодари на британските евродепутати за приноса към институцията.

След гласуването повечето евродепутати станаха на крака, хванаха се за ръце и изпяха шотландската песен Auld Lang Syne, известна на френски със заглавието "Това е само довиждане", а на български изпята от група "Тоника" ("За старата любов"). Камерите показаха отблизо много разплакани лица.

На 31 януари предстои знамената на Великобритания в ЕП да бъдат свалени, а едно от тях ще бъде предадено на Музея на европейската история. С напускането на британските представители броят на евродепутатите става 705.

Facebook logo
Бъдете с нас и във