Банкеръ Daily

Свят

Шотландецът Дъглас Стюарт спечели наградата "Букър" за 2020 г.

Тази година с британската литературна награда "Букър" беше отличен шотландецът Дъглас Стюарт за дебютния му роман "Shuggie Bain", съобщиха Франс прес и ТАСС. 
Романът се опира на детски спомени на писателя и разказва историята на самотно момче в търсене на идентичността си, което обича своята майка-алкохоличка и й остава неотменно вярно. Действието протича в Глазгоу през 80-те години на миналия век при управлението на Маргарет Тачър в обстановка на бедност, икономическа криза, маргинализиране на работническата класа и религиозни напрежения.
Дъглас Стюарт, който е на 44 години е вторият шотландец, удостоен с наградата "Букър". Наградният фонд възлиза на 50 000 британски лири.

Според Маргарет Бъсби, която е председател на журито тази година, книгата е "предизвикателна, лична и завладяваща… никой, порчел я веднъж, няма да се чувства отново същия" и подчертава, че решението на журито е било "единодушно и отне само час".

В краткия списък са номинираните са още книгите: The New Wilderness на Даян Кук, която разказва за майка, опитваща се да опази дъщеря си след екологична катастрофа, Burnt Sugar на Авни Доши, която описва токсичната връзка между възрастна жена и застаряващата й майка, и Real Life на Брандън Тейлър - роман за борбата с расизма и хомофобията.

"Букър" е съкратеното и по-известно название на наградата "Мен Букър" (Man Booker Prize). Присъжда се от 1969 г. насам ежегодно за най-добър оригинален роман, написан на английски език от гражданин, от която и да е от страните в Общонстта на нациите или Ирландия и/или публикуван във Великобритания. 

"Букър“ е сред най-престижните награди за литература в света. Сред най-прочутите нейни носители са Надин Гордимър, Айрис Мърдок, Уилям Голдинг, Салман Рушди, Маргарет Атууд, Иън Макюън и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във