Банкеръ Daily

Свят

Шолц: Русия вече не е надежден доставчик на енергия

Германия ще се справи тази зима и ще осигури енергийните си доставки въпреки пресъхването на доставките на руски газ, от който германската икономика е силно зависима. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц при представяне на пакет от мерки в подкрепа на германците и компаниите заради високата инфлация. Стойността на мерките е 65 милиарда евро, предадоха световните агенции.

"Русия вече не е надежден доставчик на енергия. Федералното правителство се подготви за това още от началото на годината", каза Шолц. Той подчерта, че благодарение на диверсификацията на източниците за доставка и запълването на газовите хранилища страната му е в състояние да се справи с продължително преустановяване на протока от газ през газопровода "Северен поток 1".

При представянето на мерките Шолц заяви, че Германия иска да използва допълнителните печалби, реализирани от някои енергийни компании благодарение на скока в енергийните цени, за облекчаване на сметките на германските домакинства..

В документа, представящ новия план за подпомагане на хората и компаниите, германското правителство посочва, че ще пледира на европейско ниво за мярка за частично взимане на тези допълнителни и непредвидени печалби на енергийните компании, дошли от увеличените енергийни цени, но допълва, че е готово да действа и на национално ниво.

"Производителите се възползват просто от много високите цени на газа, които определят цената на електричеството", заяви Шолц.

От пакета от мерки, който е третият поред, одобряван от правителството, 1,7 милиарда евро ще отидат за данъчни облекчения за около 9000 компании, отбелязва Ройтерс.

Пакетът от мерки бе договорен след продължили няколко седмици преговори в управляващата коалиция, посочва ДПА. При представянето му днес Омид Нурипор от "Зелените" заяви, че коалицията няма да допусне да бъде разделена и ще остане солидарна през зимата, в която всеки трябва да прояви солидарност. А финансовият министър Кристиан Линднер от "Свободните демократи" заяви, че управляващите ще направят всичко, за да се справи страната с недостиг на енергия.

Мерките в пакета включват нов, по-евтин национален билет за обществения транспорт, суми от 300 и 200 евро, които ще бъда изплатени еднократно на пенсионерите и студентите, за да се справят те с енергийните цени, увеличаване на помощите за възрастните и за онези, които не могат да работят, увеличаване на детските надбавки.

Управляващите вече се договориха за еднократна сума от 300 евро за работещите, за да могат те да се справят с нарастващите енергийни цени.

Правителството освен това предвижда да въведе по-ниски цени за определено базисно ниво на енергийно потребление. В случай то бъде превишено, цената ще се увеличи за потребителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във