Банкеръ Daily

Свят

Шолц предложи ЕС да преговаря с азиатските страни за намаляване на цените на газа

Германският канцлер Олаф Шолц е приканил страните от Европейския съюз да сформират съюз с "приятели в Япония и Южна Корея", както и редица други страни за намаляване на цените на газа. Това пише Politico, позовавайки се на официални лица и дипломати.

Според изданието, Шолц е представил тази идея пред лидерите на Евросъюза в кулоарите на неформална среща на върха в Прага. Според неговия план Германия ще използва своето председателство на Г-7, което ще продължи до края на годината, за да формира глобален съюз за понижаване на цените на газа. Един служител е обяснил, че групата ще включва държави от Г-7 и енергийно зависимите азиатски страни като Япония и Южна Корея, които са сред най-големите купувачи на втечнен природен газ в света.

Предполага се, че планът ще им позволи да избегнат наддаване за по-големи количества газ, както и съвместно да се обърнат към големите страни износителки на газ като САЩ, Канада и Норвегия, за да ги убедят да намалят цените.

По-рано полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че плановете на германските власти да отделят 200 милиарда евро за антикризисна подкрепа за националната индустрия противоречат на нормите на единния пазар на Европейски съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във