Банкеръ Daily

Свят

Шолц към Русия: Границите в Европа не може да бъдат нарушавани

АП

Новият федерален канцлер на Германия Олаф Шолц обсъди в неделя във Варшава с полския премиер Матеуш Моравецки въпроси, засягащи миграцията, енергетиката, Европейския съюз, и напрежението по източните граници на блока, предаде Асошиейтед прес.

Шолц подчерта, че Европа няма да толерира опити за подкопаване на териториалната цялост на нейните държави, и добави, че инструменти като Нормандския формат трябва да бъдат използвани за понижаване на напрежението, след като Русия струпа войски покрай границата с Украйна.

"Наблюдаваме придвижването на войски край украинската граница с голяма тревога и съвсем ясно заявяваме, че границите в Европа не може да бъдат нарушавани и че смятаме, че целостта на границите на страните е неприкосновена - и че никой не бива да си мисли, че те просто могат да бъдат нарушавани без сериозни последствия", заяви Шолц на пресконференция с полския премиер.

По-рано същия ден канцлерът беше посрещнат от Моравецки с военни почести пред сградата на полското правителство. Това е една от първите задгранични визити на Шолц, след като в сряда положи клетва заедно с коалиционния си кабинет.

На пресконференцията Моравецки повтори позицията на Полша, че газопроводът "Северен поток-2", който ще доставя руски газ директно до Германия, заобикаляйки Украйна, излага Европа и Украйна на натиск от Москва, като допълни, че е най-добре той изобщо да не бъде откриван.

Шолц настоя, че газопроводът е просто енергиен проект, чиято роля ще бъде ограничена с разработването на възобновяеми енергийни източници в Германия. Канцлерът подчерта, че Германия е ангажирана да защити ролята на Украйна в преноса на газ за Европа. Нещо повече, по думите му Германия възнамерява да помогне на Украйна да се превърне също и в страна, която е голям източник на възобновяема енергия, посочва Ройтерс.

Полша е яростен противник на "Северен поток-2", защото смята, че така Европа става зависима от руските енергийни доставки. Германският регулатор спря процедурата по одобряване на тръбопровода, който ще пренася руски газ директно до Германия, заради юридически проблеми.

Шолц и Моравецки обсъдиха и сложните двустранни отношения. Върху добрите връзки между двете съседни държави продължава да хвърля сянка Втората световна война, особено при управлението на сегашното полско дясно правителство, според което Германия дължи на Полша компенсации за щети, нанесени през военно време.

Агнешка Лада-Конефал - зам.-директор на Германския институт по полските въпроси в Дармщат, очаква правителството на Шолц да продължи диалога и контактите с Полша, която е важен член на източния фланг на ЕС и пети по големина търговски партньор на Полша.

Визитата се осъществява 30 години, след като парламентите на двете държави ратифицираха договор за добросъседство и приятелско сътрудничество.

Новият германски външен министър Аналена Бербок беше в петък във Варшава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във