Банкеръ Daily

Свят

Шолц и Си Цзинпин са обсъдили задълбочаване на икономическите отношения

Олаф Шолц

Канцлерът на Германия Олаф Шолц е провел първия телефонен разговор с председателя на Китай Си Цзинпин след като застана начело на правителството. Това съобщи пред журналисти официалният говорител на кабинета на Германия Щефен Хебештрайт.

"По време на разговора двамата лидери са обсъдили, наред с другите неща, и задълбочаване на двустранното партньорство между Германия и Китай и икономическите отношения, развитието на отношенията между ЕС и Китай, а също така и различни международни теми", отбелязва Хебештрайт.

Според Централната телевизия на Китай, Пекин е предложил на Берлин да се активизират съвместните усилия за реализация на проектите от инициативата "Един пояс - един път". Както е уточнил китайският лидер, КНР е готова да предостави на германските компании благоприятни възможности на пазара в Китай. "Ние също така се надяваме, че Германия ще създаде справедлива атмосфера за предприятията от Китай", е добавил Си Цзинпин.

"Германия е важно звено по осъществяването на железопътните превози от нашата страна в Европа“, е казал китайският лидер. „Аз вярвам, че укрепването на китайско-германското сътрудничество по инициативата "Един пояс - един път" ще спомогне за повишаване на благосъстоянието на страните, които участват в съответните проекти".

Инициативата "Един пояс - един път" е концепция, предложена през 2013 година от Си Цзинпин за активизиране на международните многостранни търговско-инвестиционни проекти с участието на колкото е възможно по-голям брой страни и с използването, както на китайски, така и на чуждестранен капитал. Към нея вече са се  присъединили над 150 страни и международни организации.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във