Банкеръ Daily

Свят

Шолц е против забраната за пътуване в целия ЕС за руски граждани

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че не подкрепя забраната за пътуване в целия ЕС за руски граждани.

"Това не е войната на руския народ, а е войната на  Путин", каза Шолц по време на пресконференция в Осло. Той добави, че "за нас е важно да разберем, че има много хора, които бягат от Русия, защото не са съгласни с руския режим".

На същата пресконференция министър-председателите на Финландия и Дания Сана Марин и Мете Фредериксен заявиха, че визовата забрана трябва да се обсъди на ниво ЕС. Шведският премиер Магдалена Андершон каза, че нейното правителство все още не е взело решение по въпроса.

Марин каза пред репортери, че "това не е черен или бял въпрос, има нюанси на сивото" и че тя настоява за координиран подход в целия ЕС.

Въпросът все повече разделя страните от ЕС, тъй като Украйна продължава да настоява за забрана. Чехия, Литва, Естония, Латвия и Полша спряха да издават определени визи за руснаци, като Талин дори обяви миналия четвъртък, че руснаците с шенгенски визи, издадени от Естония, няма да бъдат допускани да влизат в страната.

По-рано Шолц изрази съмнения относно ефективността на инструмента, твърдейки, че пълна забрана за всички би подкопала целта и ефекта от целенасочените санкции, които са били приложени към онези, които подкрепят войната.

Чешкият външен министър Ян Липавски каза миналата седмица, че иска да повдигне въпроса на срещата на външните министри на ЕС в Прага в края на август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във