Банкеръ Daily

Свят

Шолц: Аз трябва да съм канцлер

Шолц, който беше финансов министър в отиващата си "голяма коалиция" на Меркел, заяви в неделя, че се надява да постигне съгласие за коалиция преди Коледа.

Гражданите на Германия ясно показаха кого искат да видят в следващото правителство и че блокът на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС / ХСС) трябва да отиде в опозиция, заяви кандидатът за канцлер от Германската социалдемократическа партия Олаф Шолц. 

Германската социалдемократическа партия получава 25,7 процента от гласовете на изборите в неделя, а християндемократите от ХДС/ХСС – 24,1 процента. Трети са Зелените с 14,8 процента, които по-рано през годината дори бяха сочени за фаворити. В следващия Бундестаг ще попаднат още Свободната демократическа партия (11,5 процента), „Алтернатива за Германия“ (10,3 процента) и Левицата (4,9 процента).

"Три партии се засилиха - социалдемократите, зелените и свободните демократи. Гражданите са определили ясен мандат - тези три партии трябва да влязат в следващото правителство“, каза той. „ХДС / ХСС не трябва да са в кабинета, те трябва да отидат в опозиция“, добави Шолц.

През следващите дни ще започнат предварителни преговори на партиите за формиране на правителство. Предполага се, че партията с мнозинството гласове ще ръководи преговорите. Тя ще реши кой да ги привлече. Кой ще участва в процеса все още не е официално обявено, но след изявленията на Шолц вече има повече яснота. След изборите през 2017 г., изминаха 172 дни преди новото правителство да встъпи в длъжност.

Възстановяването на СДП бележи колебливо съживяване за лявоцентристките партии в някои части на Европа след избирането на демократа Джо Байдън за президент на САЩ през 2020 г. Норвежката лявоцентристка опозиционна партия също спечели избори по-рано този месец.

Шолц, който беше финансов министър в отиващата си "голяма коалиция" на Меркел, заяви в неделя, че се надява да постигне съгласие за коалиция преди Коледа. Но неговият опонент от християндемократите Армин Лашен смята, че все още може да се опита да сформира правителство, въпреки че доведе консерваторите до най-лошия им изборен резултат в историята.

Facebook logo
Бъдете с нас и във