Банкеръ Daily

Свят

Шкодра е най-голямото езеро в Южна Европа

Река Бояна на фона на Шкодренското езеро

Шкодренското езеро, или Скадърско езеро, е най-голямото езеро на Балканския полуостров с обща площ 391 кв. километра. Бреговата му линия е 168 километра.

Езерото се намира на границата на Черна гора и Албания. По-голямата част от езерото е разположена на територията на Черна гора. Носи името на съседния град Шкодра, Северна Албания. В езерото се вливат шест реки като най-голяма е Морача (113 км).

Климатът в района на Шкодренското езеро е средиземноморски - с мека и дъждовна зима и сухо и горещо лято.

Разположената в Черна гора част от езерото е обявена за резерват през 1983 г., а през 1996 г. е включено в Рамсарската конвенция за влажните зони.

Езерото е дом и на един от най-големите птичи резервати в Европа (с над 270 вида).

В Албания езерото е основна туристическа атракция заради красивата му красота, както и от голямото разнообразие на дивата природа. То е от съществено значение както за Албания, така и за Черна гора поради големия брой туристи, които привлича всяка година.

Шкодра или Скадър (на албански: Shkodër или Shkodra; на сръбски: Скадар или Skadar; на латински: Scutari) е град в Северозападна Албания, намиращ се в Шкодренска област. Градът е разположен на източния бряг на Шкодренското езеро, откъм южната страна на Мбишкодренската равнина и между реките Дрин (най дългата река в Албания, 160 км) и Бояна.

Дрин се образува от два притока - Бели и Черни (идващи съответно от планината Жлеб и Охридското езеро). Има два отточни ръкава - единият отива директно в Адриатика, а другият се зауства в река Бояна. Реката освен че е най-дългата и голяма в Албания е важен енергиен източник който носи ползи за албанската икономика. На нея има изградени три язовира с каскади и ВЕЦ-ове които произвеждат по-голямата част от електроенергията на Албания. Язовирите и поречието са рибовъден и риболовен район.

Охридското езеро се оттича в Дрин.

Бояна (на албански: Buna; на сръбски: Бојана, Bojana) е реката която отводнява Шкодренското езеро към Адриатическо море. Дълга е 41 км, като половината от дължината ѝ по долното течение оформя границата между Албания и Черна гора.

Бояна е плавателна река за неголеми плитко газещи съдове. Въпреки че е къса, реката е с водосборен басейн от 5187 km ², което я прави втора по пълноводие в Адриатическия басейн след По в Италия. Басейна ѝ обхваща този на Шкодренското езеро и на Дрин, тъй като единия му ръкав се оттича чрез Бояна в Адриатическо море. В предустието си е разделена на две образувайки изкуствения остров Бояна принадлежащ на Черна гора. В този участък от реката има и по-малки острови на албанска територия които са атрактивни туристически дестинации. В района са се намирали личните зетски владения на царица Елена. Елена Срацимир (на сръбски: Јелена Бугарска) е кралица и първа царица на Душановото царство – съпруга на цар Стефан Душан (който управлява от 8 септември 1331 до 20 декември 1355 г. ) и майка на цар Стефан Урош V. Сестра на цар Иван Александър (управлявал от 1331 до 1371 година).

Бояна или Ада Бояна (на турски: ada - остров, т.е. остров Бояна) е остров на Черна гора, получен вследствие от разделянето на устието на река Бояна на 2 ръкава. Той е крайната югоизточна точка на страната на границата с Албания.

Площта му е 4.8 кв. км. Има формата на триъгълник. Ограден е от морето и двата ръкава на р. Бояна. Морският бряг е пясъчен и е с дължина 3 km. Той е естествено продължение на единствената пясъчна ивица на адриатическото черногорско крайбрежие, дълга 13 km и известна като Велики плаж. Този плаж е уникален с дюните си, които са единствени за цялото средиземноморско крайбрежие. Островът е орнитолжко средище и местообитание на много видове чапли и други птици.

Улцинският плаж е известно нудистко място в Европа. Липсата на урбанизация го прави привлекателен за много къмпингуващи туристи още от 1973 г. Черногорското правителство ще развива курортното дело и водните спортове в района на принципа на публично-частното партньорство.

Град Шкодра е един от най-старите в Албания и е важен културен и икономически център. Днес в него живеят около 86 000 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във