Банкеръ Daily

Свят

Шиндзо Абе вижда успокояване на напрежението около Персийския залив

Японският премиер Шиндзо Абе, който е на обиколка в страните от Персийския залив, заяви, че вижда в региона признаци на успокояване на напрежението, в края на визитата си в Саудитска Арабия, където се срещна с крал Салман и с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Според японското външно министерство Абе е разговарял с престолонаследника на четири очи, като при разговора са присъствали само преводачи, предаде ТАСС.

"Благодарение да сдържаността, проявена от замесените страни в региона сега се наблюдава движение към успокояване на напрежението. Важно е да се използват откриващите се възможности и да се подкрепя подобна тенденция с цел мирното решаване на проблемите чрез диалог", заяви премиерът пред телевизия Ен Ейч Кей.

Абе напомни, че Япония получава значителна част от енергийните ресурси от Близкия изток, като подчерта важността на решението на своето правителство да изпрати в Оманския залив боен кораб и самолет за морско патрулиране с цел гарантиране на сигурността а корабоплаването.

Според Абе Иран е проявила разбиране към решението на Токио, подкрепено и от ръководството на Саудитска Арабия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във