Банкеръ Daily

Свят

Шиндзо Абе потвърди пред журналисти оставката си

Японският премиер Шиндзо Абе потвърди днес, че подава оставка от поста поради влошаване на здравословното си състояние. Министър-председателят направи това изявление на пресконференция в Токио, предаде ТАСС.

"За един политик най-важното е да демонстрира резултат. За този резултат съм полагал всички усилия през тези 7 години и 8 месеца. Един политик не може да допусне грешки заради това, че здравето му не е в оптимално състояние. Отказвам се от пълномощията на министър-председател", заяви той.

Абе каза, че в средата на юли се е почувствал изтощен. След като по-рано този месец той на два пъти бе в болница за изследвания, лекарите установили рецидив на старо негово заболяване - чревно възпаление, известно като язвен колит. През юли 2007 г. същото заболяване принуди Абе внезапно да се оттегли от премиерския пост, който бе заел само година по-рано.

Министър-председателят, който се върна на власт през 2012 г., днес изрази дълбоко съжаление, че не е успял да внесе промени в пацифистката конституция на Япония, да сключи следвоенен мирен договор с Русия, уреждащ териториалния спор между двете страни, и да реши въпроса за японците, отвлечени от Северна Корея преди десетилетия.

Шейсет и пет годишният Абе, който в понеделник официално стана най-дълго управлявалият японски премиер, каза, че ще остане на поста до избирането на негов приемник.

Очаква се изборите за председател на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), който автоматично ще стане премиер, да се състоят другия месец. Мандатът на Абе начело на ЛДП изтичаше през септември догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във