Банкеръ Daily

Свят

Шиндзо Абе поднесе съболезнования за Пърл Харбър

Японският премиер Шиндзо Абе изрази от името на японския народ съболезнования във връзка с гибелта преди 75 години на американските военнослужещи при японската бомбардировка на Пърл Харбър - главната база на Тихоокеанския флот на САЩ.

Той направи своето изявление по време на историческото си посещение на Хавайските острови в Тихия океан, след като положи венец пред мемориала на американския крайцер "Аризона", потънал там след бомбардировката на 7 декември 1941 г. По стените на мемориала са изписани имената на американските военни, загинали при японската въздушна атака. Обама и Абе заедно хвърлиха в океана край мемориала венец от червени лилии.

"Изразявам искрени и безкрайни съболезнования", каза след церемонията японският премиер на президента Барак Обама. "Ние не трябва да позволим никога вече да се повтарят ужасите на войната", добави Абе. Агенциите обръщат внимание, че Абе внимателно е подбирал думите си и не е поднесъл извинение за японското нападение.

Съюзът между САЩ и Япония доказва, че може да се постигне повече чрез мир, отколкото чрез война, заяви на свой ред президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от ДПА и ТАСС.

Той нарече посещението на японския премиер в Пърл Харбър "исторически жест, който демонстрира силата на помирението". "Това е напомняне, че дори най-дълбоките рани, оставени от войната, могат да станат залог за дружба и устойчив мир", подчерта Обама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във