Банкеръ Daily

Свят

Шиндзо Абе почина, след като бе прострелян

Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина, след като бе прострелян днес на предизборна проява в град Нара, Западна Япония, предаде японската информационна агенция Киодо, като се позова на източник от управляващата Либерално-демократическа партия.

Абе, който е най-дълго управлявалият японски премиер, бе прострелян от 41-годишен мъж, докато говореше на политическа проява, съобщи полицията. 

Нападателят, идентифициран като Тецуя Ямагами, бе арестуван на местопрестъплението. Стрелецът е бивш военен от военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония, стана ясно от изявления на източници от правителството.    

След атаката японският премиер Фумио Кишида спешно се върна в Токио от префектурата Ямагата, където участваше в предизборна проява. Той осъди атаката срещу Абе и я окачестви като непростимо варварско деяние.

Понастоящем мотивите на нападателя не са съвсем ясни, изтъкна премиерът.

Абе, който беше също така и политикът, който най-дълго време заемаше лидерската позиция в Либерално-демократическата партия, се включи в предизборната проява в Нара, за да подкрепи кандидат, който ще се яви на изборите за горна камара на японския парламент. 
    
Репортер на агенция Киодо станал свидетел на това как нападателят тихо се приближил до Абе и го прострелял. При стрелбата присъстващи на проявата хора започнали да крещят, шокирани от случващото се. Абе се строполил на земята секунди след като бил прострелян. Ямагами бил незабавно задържан от полицаи.

Член на екипа, занимаващ се с организацията на предизборната кампания на Либерално-демократическата партия, се опитал да съживи Абе, като му оказал първа помощ преди бившият премиер да бъде откаран в болница.
   
Предполага се, че оръжието, с което е стреляно по Абе, е самоделно. Подобни нападения са рядкост в Япония, където действат строги правила във връзка с продажбата и разпространението на огнестрелни оръжия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във