Банкеръ Daily

Свят

Шиндзо Абе изпрати дар в спорния храм Ясукуни

Японският премиер Шиндзо Абе изпрати ритуален дар в спорния храм Ясукуни по повод 73-ата годишнина от капитулацията на Япония във Втората световна война, предаде Ройтерс. 

Предишни посещения на японски лидери в храма Ясукуни предизвикваха възмущението на Китай и Южна Корея, защото сред загиналите във войни близо 2,5 милиона японци, чиято памет се почита в шинтоисткия храм, има и 14 военни лидери, които са осъдени като военнопрестъпници от трибунал на съюзническите сили.

Депутатът от управляващата Либерално-демократическа партия Масахико Шибаяма поднесе дара от името на Абе. Самият Абе е посещавал лично храма само веднъж от встъпването си в длъжност през 2012 г., но редовно е изпращал дарове.

Япония е окупирала части от Китай преди и по време на Втората световна война, а също така е окупирала Корея от 1910 до 1945 г.

Япония отбелязва днес 73 години от капитулацията си във Втората световна война.

Шиндзо Абе и император Акихито участваха във възпоминателна церемония в зала "Нипон Будокан" в Токио по случай годишнината.

"Никога няма да забравим, че сегашният мир и благоденствие са постигнати благодарение на хората, загинали във войната. Нейните ужаси повече не трябва да се повтарят. Нашето намерение е по всякакъв начин да допринасяме за мира и добруването на планетата", каза Абе.

На днешната церемония обаче Абе не засегна въпроса за отговорността на Япония за агресията й по времето на втория световен военен конфликт, отбелязва Асошиейтед прес.

След речта на Абе слово държа и император Акихито. В деня на 73-ата годишнина от поражението на Япония императорът изрази дълбоко разкаяние за Втората световна война.

"Размишлявайки за миналото ни и с чувство на дълбоки угризения, се надявам искрено опустошенията на войната да не се повторят никога. Заедно с целия ни народ днес и аз изразявам искрената си почит към всички, изгубили живота си във войната, както на бойното поле, така и навсякъде другаде, моля се за мир по света и за това страната ни да продължи да се развива", заяви императорът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във