Банкеръ Daily

Свят

Шиндзо Абе е най-дълго управлявалият японски политик

Премиерът Шиндзо Абе постави рекорд днес, като стана най-дълго управлявалия политически лидер в историята на Япония. Той отбеляза 2887-ия си ден като премиер на страната, изпреварвайки Таро Кацура - политик от началото на 20-и век, предаде Асошиейтед прес.

Абе обаче все още не е постигнал една от главните си цели - да промени пацифистката конституция на Япония.

"Ден след ден полагам усилия за осъществяването на политическите ангажименти, които съм поел, и именно затова съм тук да отбележа този ден, каза Абе пред репортери в столицата.

След разочароващия си кратък първи мандат през 2006-2007 г. Абе стана отново премиер през 2012 г. и оттогава досега успя да укрепи отбранителната роля на въоръжените сили, но все още не е успял да промени конституцията, за да може страната да има пълноценна армия. Абе и неговите дясноориентирани поддръжници отдавна смятат за отживяла времето си конституцията, отричаща войната, която бе наложена от САЩ след разгрома на Япония през Втората световна война и унизителната американска окупация.

Сега той се надява да успее да прокара съответната конституционна поправка, преди да изтече третият му мандат през септември 2021 г. Пречка пред неговите усилия е липсата на подкрепа сред обществото, което е загрижено повече за икономиката и социалната сигурност. Абе се нуждае от мнозинство от две трети в двете камари на парламента плюс мнозинство в национален референдум, за да направи каквато и да е промяна в конституцията, посочва АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във