Банкеръ Daily

Свят

Шестмесечна присъда за лишаване от свобода грози саудитска принцеса

Френските прокурори заявиха, че настояват за шестмесечна присъда с лишаване от свобода за сестрата на принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, тъй като тя е била задочно осъдена за побой на работник в луксозния й апартамент в Париж.

Принцеса Хаса бинт Салман е обвинена, че е накарала своя бодигард да извърши побой над работник в луксозен апартамент на авеню Фош в Париж през септември 2016 г. и в съучастничество за отвличането на служителя. Пострадалият работник, който е роден в Египет, се казва Ашраф Ейд и е правел ремонт в луксозното жилище на Хаса. Пред полицията той е разказал, че бодигардът на принцесата е вързал ръцете му, удрял го е, ритал го е и накрая го е накарал да целува краката й. До побоя се стигнало, след като Хаса го набедила, че я е снимал с мобилния си телефон. Бодигардът  е разследван за насилие, при което е използвано оръжие и за задържане на човек затворен против волята му, предаде Ройтерс. 

Френският прокурор по делото е поискал бодигардът на принцесата да получи осеммесечна присъда с лишаване от свобода. И той, и принцесата ще трябва да заплатят глоба от 5000 евро. Принцесата, която е сестра на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман отрече да е извършила тези нарушения. Бодигардът й също отрече обвиненията. През ноември 2017 г. бе издадена международна заповед за арест срещу Хаса.

Саудитското кралство семейство е имало съдебни проблеми във Франция и преди. През 2013 г. френски съд постанови запориране на френските авоари на принцеса Маха ал Судаири, съпругата на бившия вътрешен министър принц Найеф бин Абдул Азиз. Заповедта за запориране беше издадена заради неплатени сметки в луксозен хотел в размер на почти 6 милиона евро. Това е вторият съдебен казус в Западна Европа с близкоизточна принцеса в последните седмици. Миналата седмица стана ясно, че на 30 юли съд в Лондон ще разглежда казуса за попечителството върху двете деца на принцеса Хая и съпруга й шейх Мохамед бин Рашид, който е управникът на Дубай, а също и вицепрезидент на Обединените арабски емирства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във