Банкеръ Daily

Свят

Шестима застреляни в Чикаго на парад за Деня на независимостта

Шестима души бяха убити при стрелба на парад по случай деня на независимостта на САЩ в предградие на Чикаго, предаде Ройтерс.

Двадесет и четирима души са хоспитализирани след стрелбата.

Управата на град Хайлънд парк съобщи, че полицията е открила винтовка на местопрестъплението.

Американската полиция съобщи, че е задържала заподозрян, свързан с масовата стрелба.

Полицията потвърди, че задържаният е 22-годишният Робърт Кримо, който е местен жител. Служителите на реда съобщиха, че той е карал сребриста "Хонда Фит".

Американският президент Джо Байдън каза, че той и съпругата му са "шокирани от лишеното от смисъл насилие с използване на огнестрелно оръжие" в Хайлънд парк, предаде Франс прес. 

Байдън каза, че в разговор с губернатора на щата Илинойс и с кметицата на град Хайлънд парк "е предложил всестранна подкрепа от страна на федералните власти". Президентът отбеляза също, че е готов да ангажира федералните правоохранителни органи за издирване на стрелеца.

Байдън припомни, че неотдавна е утвърдил редица законодателни инициативи, призвани да предотвратят инциденти с използване на огнестрелно оръжие. Той обеща в изявление "да не се предава в борбата срещу епидемията от насилие, свързано с използване на огнестрелно оръжие".

Стрелбата в Хайлънд парк идва само седмици след други масови убийства, които са все още пресни в съзнанието на американците, на 24 май на 19 ученици и двама учители в началното училище в Ювалди, щата Тексас, и на 14 май на 10 души в супермаркет в Бъфало, щата Ню Йорк, посочва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във