Банкеръ Daily

Свят

Шестима български граждани очакват евакуация от Кабул

Министерството на външните работи продължава да следи развитието на ситуацията в Афганистан, включително изтеглянето на българските и други чуждестранни и местни граждани от страната.

Към момента МВнР има информация за шестима български граждани, работещи за международни организации в Кабул. Един от тях се е свързал днес със Ситуационния център на Министерството на външните работи, във връзка е и с посолството ни в Пакистан. Министерството поддържа постоянен контакт с шестимата сънародници, като следи процедурата по тяхната евакуация и е готово да оказва необходимото съдействие. 

На този етап други петима български граждани вече са успели да се евакуират от Кабул в Дубай, Обединени арабски емирства.

В същото време, по информация на посолството ни в Катар, днес в столицата Доха е кацнал евакуационен самолет от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български граждани, работили в Афганистан за постоянното представителство на Европейския съюз. Посолството ни се е свързало с тях по телефона, като се е уверило, че са добре и не се нуждаят от консулско съдействие. Очаква се в скоро време те да се завърнат в България. 

Министерството на външните работи проучва различни възможности за изтегляне на българските граждани от Афганистан, включително чрез международни евакуационни полети.

Талибаните уверяват международната общност, че територията на Афганистан няма да бъде използвана за застрашаване на когото и да било по света. Това е заявил на първа пресконференция след превземането на Кабул говорителят на талибаните Забихула Муджахид. Освен това той декларира, че никой американец или гражданин на която и да било друга държава в Афганистан не бива да се плаши от новата власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във