Банкеръ Weekly

Свят

Шест висящи дела чакат Тръмп да опразни Белия дом

Когато президентът Доналд Тръмп напусне поста си, той ще трябва да отговаря по няколко дела, които са с различна сложност и все още са висящи.

 

Солта и пипера на платената любов

В Окръжната прокуратура на Манхатън отлежава делото за финансовите вътрешни разчети на Trump Organization. То се наблюдава от прокурора на Манхатън Сайръс Ванс - младши, трябва да отговори на един изключително сериозен въпрос "Защо в навечерието на изборите през 2016 г. тогавашния довереник на Тръмп и негов адвокат - Майкъл Коен, е извършил плащания по сметките на жени, които твърдят, че са имали извънбрачни връзки с кандидат-президента?". Става дума за порнозвездата Сторми Даниелс и модела на Playboy Карън Макдугал. През 2019 г. Коен заяви под клетва пред Конгреса, че Тръмп е знаел за плащанията и в това няма никакви съмнения.

Освен това, прокуратурата не се е отказала да довърши и другата сюжетна линия по това дело - евентуалното участие на Доналд Тръмп и неговата компания в банкови, застрахователни и данъчни измами, прикривани с фалшифицирани документи. Бившият (все още) държавен глава на САЩ многократно е отказвал да предостави на прокуратурата данъчните си декларации и финансовите отчети на компанията за последните осем години, като така се е опитвал да блокира работата по делото.

 

Да бъдеш първи във класация...

Главната прокуратура на щата Ню Йорк ще проверява дали Тръмп коректно декларира активите си. При показанията си Майкъл Коен посочва, че Тръмп, заедно с членове от семейството му, многократно "раздували“ общите си активи, като целта била да бъдат включени в класацията на Forbes на най-богатите хора. В същото време Тръмп свивал активите си, за да плаща по-малко данъци.

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обяви, че ще се самосезира по повод думите на Коен, за да види дали наистина Тръмп не извършил нарушения и измами. Точно преди месец - през октомври синът на президента Ерик Тръмп, бе разпитван под клетва дали той или Trump Organization са се опитвали изкуствено да раздуват или свиват активите си.

 

Фонд "И аз съм човек" - понякога мед, понякога жило 

Главните прокуратури в щата Мериленд и щата Вашингтон разследват декларираните възнаграждения на Тръмп. Делото е заведено още през 2017 г., като обвинението е, че Тръмп е нарушил член от Конституцията, отнасяща се до президентските възнаграждения. Той си прибирал приходите, спечелени от представители на чужди правителства, отсядали в хотела му в центъра на Вашингтон. До този май делото изглеждаше на трупчета, но Апелативният съд на Четвърти съдебен окръг (щатите Мериленд, Северна  Каролина, Южна Каролина, Вирджиния и Западна  Вирджиния) отмени решението на трима съдии, според което ищците нямали основание да заведат делото. Тръмп обжалва решението пред Върховния съд, който още не се е произнесъл по казуса.

 

Не посягай на журналист - нито с ръка насаме, нито с думи пред всички

В тази "секция" делата са две, все за клевета. Едното е заведено от Джийн Карол, а другото - от Самър Зервос.

През август 2020 г. съдия на Върховния съд на щата Ню Йорк отхвърли опитите на Тръмп, в лицето на адвокати от Министерството на правосъдието, да забавят съдбоносно дело за клевета, заведено от Джийн Карол. Дългогодишната журналистка, която днес е на 77 години, твърди, че през 90-е години Тръмп я изнасилил в пробна на магазин, в който те случайно се засекли. До момента на срещата в магазина Кaрoл не познавала лично Тръмп, но той я заговорил, тъй като тя била известна с рубрикaта си зa лични cъвeти. След това я пoмoлил дa гo пocъвeтвa кaквo бeльo дa купи на негова близка, чието име не споменал. А когато били близо до една от пробните в магазина, по думите на Карол, Тръмп се нахвърлил върху нея. Днес той отрича твърденията й с думите: „Тя не е мой тип“.

Самър Зервос е бивш участник в риалити шоуто „Стажантът“, в който Доналд Тръмп е един от водещите. През 2017 г. тя завежда делото за клевета срещу него, тъй като той я нарича лъжкиня заради твърденията й, че през 2007 г. сексуално я насилил в хотел. В края на 2019 г. Тръмп не успя да прекрати делото, но производството по него бе спряно и то ще бъде „на пауза“, докато Тръмп официално не опразни Овалния кабинет.

 

Чичо, чичо, защо лъжеш?

Дело, заведено от Мери Тръмп. Тя е племенница на президента - дъщеря е на най-големия брат на Тръмп – Фред. Той умира през 1981 г. – на 42-годишна възраст, след като получава сърдечен удар в резултат на усложнения от алкохолизма си. Този септември Мери заведе дело срещу Тръмп заради това, че е извършил измама спрямо нея, с която й е попречил да получи справедлив дял от наследството на дядо й - бащата на Тръмп, Фред Тръмп-старши.

Мери Тръмп е автор на бестселъра „Прекалено много и никога достатъчно: как моето семейство създаде най-опасния мъж в света“. В книгата си тя пише за „авторитарния характер на Доналд Тръмп и причината той да е такъв – токсичното му семейство”. Най-скандалното твърдение на Мери Тръмп е, че чичо й е станал студент с измама. Той намерил човек, на когото платил да се яви вместо него на SAT.

Така благодарение на „високата оценка, която изкарал „дубльорът му”, младият господин Тръмп имал възможността да следва в престижното бизнес училище към Университета на Пенсилвания. Мери пише и че Доналд Тръмп обичал да тормози по-малкия си брат Робърт. Той криел любимите играчки на братчето си - камиончета Tonka, а когато детето започвало да плаче, Доналд го заплашвал, че ако не млъкне веднага, ще счупи камиончетата пред очите му.

Мери Тръмп цитира и по-голямата сестра на сегашния американски държавен глава – Мариана Тръмп Бари, днес вече пенсионерка, която, когато разбрала, че брат й е кандидат за президент, казала: „Това няма как да се случи. Той е клоун. А това, което е постигнал, са пет фалита“.

 

Съдът се готви за скок!

Освен описаните току що дела, много вероятно е Тръмп да бъде обвинен и във възпрепятстване на правосъдието по разследвания, свързани с pycĸaта нaмeca в aмepиĸaнcĸитe пpeзидeнтcĸи избopи през 2016 година.

По време на показания пред Конгреса през юли 2019 г. спeциaлният cъвeтниĸ Poбъpт Mюлep, ĸoйтo pъĸoвoди paзcлeдвaнeтo, обяви, че според него срещу Тръмп могат да бъдат повдигнати обвинения, но след като напусне президентския пост. Припомняме, че Mюлep oбвини три pycĸи opгaнизaции и 13 граждани на Русия в „нapyшaвaнe нa aмepиĸaнcĸитe зaĸoни c цeл нaмeca в избopитe в CAЩ и в пoлитичecĸитe пpoцecи“.

Към момента никой наблюдател не се наема да прогнозира дали някое от тези дела ще се превърне в реална заплаха за Тръмп. Повечето анализатори припомнят, че Тръмп от десетилетия демонстрира умения да използва абсолютно всички законови възможности, за да се защити. А в случай, че това се окаже невъзможно, знае как да размъти водата така, че да забави делото до... неговия естествен провал. 

Факт е обаче, че като бивш президент, Тръмп ще има много по-малко козове и правна защита, отколкото като действащ президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във