Банкеръ Daily

Свят

Шест унгарски партии обединяват сили срещу Орбан

Шест унгарски опозиционни партии обявиха, че ще обединят силите си в опит да свалят от власт премиера Виктор Орбан и неговата управляваща партия ФИДЕС на парламентарните избори през 2022 г., предаде Асошиейтед прес. 

Партиите официално се споразумяха вчера да координират силите си и да излъчат по един общ кандидат срещу кандидатите на ФИДЕС във всеки от 106-те избирателни района на Унгария, както и да участват в изборите с общ избирателен списък. Те възнамеряват също да излязат с обща платформа и да организират предварителни избори за определяне на общ кандидат за министър-председател, който да се изправи срещу Орбан, спечелил три последователни вота и управляващ страната от 2010 г.

Шестте опозиционни партии са идеологически различни и включват либералната "Импулс", дясната "Йоббик" и зелената партия "Диалог за Унгария". В изявление те посочиха, че сътрудничеството помежду им няма да представлява сливане, но ще загърбят различията си в стремежа, по думите им, към "промяна към нова ера".

"Унгарският народ има първия си истински шанс за едно десетилетие да разтърси корумпираното и непочтено управление на ФИДЕС", заявиха партиите.

Председателя на партия "Импулс" Андраш Фекете-Дьор заяви, че споразумението е "исторически ден", който "отразява единството на нацията".

Facebook logo
Бъдете с нас и във