Банкеръ Daily

Свят

Шест млн. граждани са кандидатствали за оставане във Великобритания

Великобритания е получила над 6 млн. заявления по Схемата за уседналост на гражданите на ЕС, преди да изтече крайният срок на 30 юни. Само за последния месец броят на кандидатурите е бил над 400 хиляди, предаде Ройтерс. 

 

До 30 юни са били получени 6.02 млн. заявления, от които 5,45 милиона са били одобрени. Това означава, че едва 4% от кандидатурите са били отхвърлени. 

Все още броят на неуспелите да подадат заявления за уседналост е неясен, както и по какъв начин правителството ще разгледа техните случаи. 

Хората, пребиваващи в страната от по-малко от пет години, получават пък временен статут, които им позволява да кандидатстват за постоянен статут на уседналост, когато прехвърлят прага от пет години на пребиваване.

"Това, че получихме над 6 милиона заявления в рамките на тази програма, бележи безпрецедентен успех и аз съм много доволна, че ние гарантирахме правата на толкова европейски граждани - наши приятели, съседи и близки", се казва в изявление на британската вътрешна министърка Прити Пател.Министерството на вътрешните работи уверява, че правата на хората, които са все още в изчакване на решение - около 570 000 души - ще бъдат защитени в този период и че прегледът на най-малко сложните случаи ще приключи в идните дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във