Банкеръ Daily

Свят

Шест източноевропейски страни помолиха САЩ за защита от Русия

Украинският външен министър Павло Климкин

Дипломати от шест източноевропейски страни призоваха американските сенатори да им помогнат срещу намесата от страна на Русия, включваща кибератаки, и настояха санкциите, наложени на Москва, да не бъдат отменяни скоро, предаде Ройтерс.

Външният министър на Украйна, както и посланиците във Вашингтон на Полша, Литва, Латвия, Естония и Грузия присъстваха на заседание на подкомисия в американския Сенат, посветено на руската дейност в техните страни.

"Докато Русия не върне украинската земя, не трябва да има облекчаване на санкциите", каза украинският външен министър Павло Климкин и добави, че наказателните мерки дори трябва да бъдат засилени.

Другите дипломати се съгласиха и изложиха усилията в своите страни за намаляване на зависимостта им от руския природен газ.

Заседанието на подкомисията, която наблюдава дейността на Държавния департамент и отпусканата чуждестранна помощ, бе свикано от нейния председател, сенатора републиканец Линдзи Греъм, на фона на притесненията, че президентът Доналд Тръмп може да не се противопостави на Москва и да вдигне наложените й санкции заради анексирането на Крим.

На заседанието сенатор Греъм припомни опасенията за руски хакерски атаки по време на президентската кампания за изборите, спечелени от Тръмп миналата година. Той каза, че не вярва Русия да е променила изхода от изборите. Греъм каза също, че иска по-добри отношения с Русия, но че това е невъзможно, докато тя не се промени.

Посланикът на Грузия в САЩ Давид Бакрадзе описа руското поведение като "хибридна война", комбинираща кибератаки и пропаганда със заплахи от използване на сила.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във