Банкеръ Daily

Тиери Бретон:

Шенгенската зона вероятно ще остане затворена и през лятото

Тиери Бретон

Европейският комисар за вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон заяви във вторник, че границите на Шенгенското пространство вероятно ще останат затворени и през лятото заради коронавирусната пандемия, предаде БНР.

Говорейки за френската телевизия BFM  и за френско-монегаската радиостанция  Radio Monte-Carlo, той подчерта, че въпросът все още се обсъжда. Въпреки това "ще има допълнителни ограничения, които да се спазват", разкри Бретон.

Битката срещу коронавируса все още не е спечелена, отбеляза европейският комисар. "Виждам нетърпение. Пет седмици затвор са дълъг срок и ние си задаваме въпроси, но трябва да се върнем към реалността", заключи той.

Единният блок ще трябва да заеме средства, за да премине през кризата, посочи Бретон, преценявайки, че при настоящата ситуация ще е необходим възстановителен план на стойност "10% от европейския БВП или около 1,6 трилиона евро".

Той желае всички страни членки на ЕС да имат еднакъв достъп до финансиране и кредити.

"Моят топ приоритет е да помогна на на малките и средни по размер компании", отбеляза Бретон и допълни: "Нуждаем се от план "Маршал", за да помогнем на туристическата индустрия".

Франция спира всички полети извън Шенгенската зона, съобщи междувременно министърката на транспорта и околната среда Елизабет Борн, цитирана от Ройтерс.

"Повече няма международни полети извън Шенгенската зона", каза тя пред радио РТЛ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във