Банкеръ Daily

Свят

Шефът на Twitter защити блокирането на профила на Тръмп

Шефът на Twitter Джак Дорси защити наложеното от компанията му блокиране на профила в социалната мрежа на президента на САЩ Доналд Тръмп. Дорси определи това като правилно решение, но предупреди, че то може да създаде опасен прецедент.

"Смятам, че това беше правилното решение за Twitter", заяви Дорси. Но добави, че подобни забрани показват и "провала" на Twitter да създаде отворена и здравословна среда за "глобален обществен разговор".

В резултат, по думите му, се вижда, че предприемането на крайни действия срещу публични личности като забраната за Тръмп показват ясно огромната мощ, с която компании като неговата могат да разполагат, и косвените щети, до които могат да доведат подобни действия.

Съоснователят на Twitter обаче не каза нещо кой знае колко конкретно за това как неговата платформа и другите технологични гиганти биха могли да избягват правенето на подобен избор в бъдеще, отбелязва Асошиейтед прес.

Акаунтите на Тръмп в други социални мрежи, сред които Фейсбук и Инстаграм, вече бяха блокирани. Компаниите аргументираха забраните с нарушаването на техните правила и подстрекаването към насилие от страна на президента на САЩ.

"Снапчат" (Snapchat) ще стане поредното комуникационно приложение, до което президентът на САЩ ще бъде лишен от достъп, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Компанията съобщи, че акаунтът на Тръмп ще блокиран за постоянно на 20 януари, след щурма на Капитолия миналата седмица. Тя е взела решението си "в интерес на обществената безопасност и заради неговите опити да разпространява дезинформация, реч на омразата, и да подстрекава към насилие, което е явно нарушение на нашите правила."

На 20 януари ще встъпи в длъжност избраният за президент на САЩ  Джо Байдън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във