Банкеръ Daily

Свят

Шефът на СЗО е "купен" от Китай, каза Майк Помпео

Тедрос Аданом Гебрейесус

Американският държавен секретар Майк Помпео казал пред британски депутати, че генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус бил "купен" от китайското правителство, предаде ДПА, като се позова на медийни информации.

Помпео заявил на закрита среща с поканени депутати вчера, че твърдението му се опира на "твърди разузнавателни основания", съобщиха британският в. "Таймс" и други медии.

Вестникът цитира "множество източници", присъствали на събитието в Лондон, домакин на което е бил клонящият към десницата външнополитически институт "Хенри Джаксън съсайъти".

"Когато ситуацията стана критична, когато имаше пандемия в Китай, д-р Тедрос, който беше /. . ./ купен от китайското правителство", казал Помпео, цитиран от в. "Дейли телеграф".

"Не мога да кажа повече, но мога да кажа, че казвам това въз основа на твърди разузнавателни основания, направена е била сделка . . . имало е сключване на сделка за избирането (на Тедрос), а когато ситуацията стана критична, имате мъртви британци", казал той.

Помпео и американският президент Доналд Тръмп остро критикуват реакцията на СЗО към пандемията от коронавирус и обвиняват организацията, че е помогнала на Китай да прикрие сериозността на заразата в началото и нейния източник. Досега обаче те не са твърдели, че Тедрос е "купен" от Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във