Банкеръ Daily

Свят

Шефът на полицията в Шри Ланка е знаел за атентатите от 10 дни

Началникът на полицията в Шри Ланка е предупредил за заплаха от самоубийствени атентати 10 дни преди бомбените атентати в страната, като е сигнализирал, че са налице планове за нападения срещу "популярни църкви", предава АФП.

Началникът на полицията Пуджут Джаясундара e изпратил предупреждение до началниците на разузнаването на 11 април, в което излага подробно информацията за заплахите.

"Чуждестранна разузнавателна агенция съобщава, че се планират самоубийствени атаки срещу популярни църкви, както и... в Коломбо", се казва в текста, с който разполага агенцията.

Засега никой не е поел отговорност за взривовете в Шри Ланка, която до 2009 г. воюваше в продължение на десетилетия с тамилски сепаратисти и тогава бомбените атаки в столицата бяха често явление. 

Началникът на полицията обаче е разполагал с информация, че ислямистко движение на име „Нешънъл Таухид джамаат“ (National Thowheed Jama'ath, NTJ) стои зад атентатите.

НТД стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи - будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка.

Християните в Шри Ланка са 7,6% от 22-милионното население, будистите - около 70%, мюсюлманите - 10% и хиндуистите - 12, сочат данните от преброяване през 2012 г.

Жертвите на шестте бомбени атаки, включително три църкви, вече са над 180.

По данни на полицията са избухнали общо шест експлозии - три в църкви и три в хотела, всички на територията и околностите на столицата Коломбо.

До момента няма данни за пострадали българи при атентатите, съобщиха от Министерството на външните работи. При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолството в Индия на дежурен телефон, който е изписан на сайта (+919910999498). Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефон: +359 2 948 24 04 или на имейл: [email protected]

Facebook logo
Бъдете с нас и във