Банкеръ Daily

Свят

Шефът на Пфайзер: Май ще е нужна реимунизация всяка година

Изпълнителният директор на фармацевтичната компания "Пфайзер" прогнозира, че ще е нужна трета доза ваксина срещу COVID-19 и последващи реимунизации всяка година, съобщиха Си Ен Би Си и електронното издание на "Джерузалем пост".

"Продължителността на имунитета все още не е известна. До вчера имахме данни само за първите деветдесет дни", каза д-р Албърт Бурла на събитие на американската компания "Си Ви Ес Хелт". Той припомни, че данни, огласени в сряда, сочат, че ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" осигурява "изключително висока защита" срещу инфекцията, причинявана от новия коронавирус.

Д-р Бурла подчерта, че защитата от ваксината намалява с времето и добави, че новият коронавирус прилича по структура и темпове на мутация много повече на вируса на грипа, отколкото на вируса на полиомиелита.

"Въз основа на данните смятам, че ще има нужда от реваксиниране. Предстои да разберем колко често ще се нуждаем от това", каза той. Според д-р Бурла е вероятно да е необходимо поставяне на трета доза от ваксината от шест до дванадесет месеца след първата имунизация и след това - реваксинация всяка година.

"Но всичко това трябва да бъде потвърдено", подчерта той и добави, че ключова роля ще имат вариантите на новия коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във