Банкеръ Daily

Свят

Шефът на Пентагона в Ирак: Не сме тук, за да ви вземем петрола

Джеймс Матис

САЩ не са в Ирак, за да заграбят петролните резерви на страната. Това заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис при пристигането си в Ирак. Това е първото му близкоизточно посещение, откакто заема високия пост.

Неговите думи са опит Вашингтон да изглади отношенията си с Ирак, които бяха влошени заради коментари на президента Доналд Тръмп. Държавният глава неведнъж е заявявал, че САЩ, които бяха окупирали Ирак в продължение на осем години, е трябвало да вземат иракския петрол, за да финансират кампаниите си и да лишат "Ислямска държава" от източник на средства.

"Всички ние в Америка винаги сме плащали за газ и петрол и съм сигурен, че ще продължим да го правим и в бъдеще", каза Матис при пристигането си в Багдад. "Не сме в Ирак, за да заграбваме ничий петрол", допълни министърът, който по време на инвазията в Ирак е командир на военни части.

При посещение на централата на ЦРУ миналия месец Тръмп цитира поговорката, че "Победителят взима всичко" и заяви, че САЩ е трябвало да "запазят петрола" след изтеглянето на по-голяма част от войските си от Ирак, което стана по време на мандата на Барак Обама, припомня БГНЕС.

След това държавният глава заяви, че "може да имаме и друг шанс", без да дава подробности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във