Банкеръ Daily

Свят

Шефът на ООН призова всички държави да обявят извънредно климатично положение

Всички правителства по света трябва да обявят извънредно положение за климата, докато светът достигне нулеви нулеви емисии на CO 2 , каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на среща на върха на световните лидери.

„Може ли все още някой да отрече, че сме изправени пред драматична извънредна ситуация“, каза Гутериш  в събота, цитиран от световните медии.

Обявяването на извънредна ситуация ще наложи страните да засилят спешно своите действия по емисиите на парникови газове. Все повече правителства имат за цел да достигнат нулеви нулеви емисии около средата на века, но малцина имат подробни планове как да постигнат целта.

Много страни също влагат пари в дейности с високо съдържание на въглероден диоксид , тъй като се стремят да се възстановят от корона кризата и рецесията.

Гутериш отбеляза, че дори страни от Г-20 са увеличили разходите си в такива сектори, вместо да инвестират в екологични политики. "Това е неприемливо“, подчерта шефът на ООН.

Антонио Гутериш разкритикува и натрупването на огромни дългове с цел преодоляването на кризата, вследствие на коронавируса. 

"Трилионите долари, необходими за възстановяването от Covid, са пари, които вземаме назаем от бъдещите поколения. Това е морален тест. Не можем да използваме тези ресурси, за да провеждаме политики, които натоварват бъдещите поколения с планина дълг в една разбита планета", посочи още генералният секретар на ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във