Банкеръ Daily

Свят

Шефът на Модерна: През 2022 г. ще има излишък от ваксини за Ковид

Производителите трябва да се съсредоточат върху производството на колкото се може повече ваксини тази година, но светът ще бъде изправен пред излишък на производствен капацитет следващата година, каза днес главният изпълнителен директор на компанията "Модерна" Стефан Бонсел, цитиран от Ройтерс.

Говорейки на събитие във формат видеоконференция, посветено на производството на ваксини, директорът каза, че допълнителните трансфери на технологии може да нарушат способността за покриване на производствените цели. "Модерна" планира да произведе 1 милиард дози тази година и 1,4 милиарда дози следващата година, каза Бонсел.

"Следващата година ще има излишък от ваксини за хората на планетата", каза директорът.

Бонсел добави, че "Модерна" работи усилено за създаването на по-ефективна ваксина срещу варианти на Ковид-19, която да бъде одобрена за използване в северното полукълбо в края на лятото или началото на есента.

Директорът каза, че компанията "Модерна" води преговори с програмата КОВАКС за предоставяне на ваксини на страни с по-ниски доходи.

Ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" осигурява 42 на сто защита от коронавирусната инфекция две седмици след прием на първата доза и 86 на сто защита седем дни след втората доза, съобщи шведското радио, цитирано от ТАСС.

До тези резултати са стигнали учени от Лундския университет в Швеция.

"Не мисля, че тези числа предизвикват изненада. Те са по-ниски от допусканите в някои изследвания, но са едно ниво с тези, представени от други", поясни един от авторите на шведското проучване Фредрик Кан.

Учените са изследвали рисковете от заразяване с новия коронавирус при хора на възраст от 18 г. до 64 г. след имунизация. В проучването са участвали 805 741 жители на южната шведска провинция Скона, 26 587 от които са били имунизирани само с първа доза от ваксината. Не са наблюдавани различия в ефективността на ваксината при мъже и при жени.

Медиците поясниха още, че защитата от инфекцията се увеличава всеки ден. Стойността може да достигне 60 на сто до деня, в който е предвидено да бъде поставена втора доза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във