Банкеръ Daily

Свят

Шефът на Европарламента иска затягане на санкциите срещу Русия

Трябва да затегнем санкциите срещу руските служители, но също така да засилим контактите с населението и гражданското общество и да подкрепим руски дисиденти, неправителствени организации и независими медии, обяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Сасоли смята, че ЕС трябва да продължи да оказва натиск върху Беларус, за да осигури освобождаването на Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Председателят на ЕП определи първоначалния отговор на ЕС срещу принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Минск като "силен и задружен". При отклоняването на самолета бе арестуван критикът на властта в Беларус Роман Протасевич, който още е в ареста.

ЕС вече се съгласи да наложи санкции на Беларус. САЩ също подготвят санкции срещу близки до президента Александър Лукашенко.

Под натиска на санкциите на Запада Лукашенко отлетя за Сочи за среща с руския президент Владимир Путин. В рамките на срещата стана ясно, че Русия ще предостави подкрепа на Беларус под формата на заеми в размер на 500 млн. долара, които ще бъдат отпуснати до края на юни.

Давид Сасоли предположи, че отношенията между Минск и Москва ще бъдат допълнително укрепени. В светлината на отравянето и ареста на кремълския критик Алексей Навални и конфликта в Източна Украйна, Сасоли определи отношенията между ЕС и Русия като „много напрегнати“. 

Преди месец Сасоли попадна в списъка със санкции на Русия срещу европейски представители. В руския черен списък попаднаха също заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, ръководителят на Берлинската прокуратура Йорг Раупах, Жак Мер от френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и още четирима души от Швеция, Латвия и Естония.

По този начин на Давид Сасоли му беше забранено влизането на територията на Руската федерация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във