Банкеръ Daily

Свят

Шефът на ЦРУ: Побелях докато бях посланик в Русия

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

Директорът на Централното разузнавателно управление Уилям Бърнс каза, че през годините на работата си като посланик на САЩ в Русия е побелял.

"По-голямата част от сивата ми коса идва от времето, когато бях посланика на Съединените щати в Русия“, каза той в четвъртък в интервю за Националното обществено радио на САЩ .

Бърнс е служил като посланик на САЩ в Русия от 2005-2008 г. По време на назначението си той е бил на 49 години. През март тази година беше назначен за директор на ЦРУ, като по този начин стана първият дипломат от кариерата на тази позиция в историята на САЩ.

Според Бърнс обаче Русия не е най-голямата заплаха за Съединените щати. Той нарече Китай „страховит, авторитарен противник“, който засилва възможностите си да краде интелектуална собственост, репресира народа си, "разширява обхвата си и изглажда влияние в границите на САЩ“.

Бърнс смята също, че „познати“ заплахи остават валидни, включително от Русия, Северна Корея и Иран. Според него климатичните промени, глобалните здравни проблеми и кибер заплахите са големи рискове, но „неприятелското, хищническо китайско ръководство е нашият най-голям геополитически тест“.

Бърнс помогна за провеждането на тайни преговори с Иран през 2013 г., които откриха пътя за международната ядрена сделка, на която републиканците се противопоставиха. Той заяви по време на изслушването, че не трябва да бъде позволявано Иран да има ядрено оръжие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във