Банкеръ Daily

Свят

Шефът на ЦРУ на тайна среща с лидера на талибаните в Кабул

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс e провел тайна среща в понеделник с лидера на политическото крило на талибаните Абдул Гани Барадар. Това съобщи във вторник The Washington Post.

Президентът на САЩ Джо Байдън е изпратил Бърнс в Кабул във връзка с евакуационна операция там. ЦРУ, както отбелязва вестникът, отказа да коментира, но срещата вероятно е засегнала въпроса за удължаване на срока за изтегляне на американски граждани от Афганистан.

След съобщението на Байдън през април за началото на изтеглянето на САЩ от Афганистан, талибаните започнаха офанзива срещу правителствените сили и навлязоха в Кабул без бой на 15 август. Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната. Западните държави евакуират своите сънародници, включително дипломати.

Талибаните предупредиха в понеделник (23 август), че ще има “последствия“, ако САЩ и техните съюзници се опитат да останат в Афганистан след 31 август, срокът, който Вашингтон определи за пълно изтегляне. В същото време западните страни засилиха усилията си да евакуират десетки хиляди хора, които отчаяно се опитват да избягат.

Хиляди войници охраняват летището в Кабул, където цари хаос заради опитите на афганистанците да се качат на излитащите самолети. Натискът върху американския президент Джо Байдън нараства, като апелите са за удължаване на крайния срок за пълно изтегляне, който изтича на 31 август.

Байдън и колегите му, някои от които го притискат да остави войници на летището поради съображения за сигурност, ще се срещнат във вторник за да обсъдят евакуацията от Афганистан и как да продължи комуникацията им с талибаните.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във