Банкеръ Daily

Свят

"Шарли Ебдо“ ще излезе другата седмица с още карикатури

“Шарли ебдо“ ще излезе следващата седмица с повече карикатури, въпреки че 10 от служителите на сатиричното списание бяха убити вчера, заяви бившият служител на списанието Каролин Фурес пред австралийския клон на ABC.

По думите й бившите и настоящите служители на списанието ще направят всичко по силите си, за да може „Шарли ебдо“ да бъде по вестникарските будки още другата седмица.

„Шегувахме се със заплахата винаги когато се виждахме. Шегувахме се с лудите, глупавите хора, които са толкова агресивни, че могат да се страхуват от рисунки“, разказва тя. “Те може да продължават да се страхуват, защото ще има още карикатури“, допълва още Фурес.

Каролин Фурес описва починалите си колеги като „сладки, много забавни хора, много смели хора", които са продължили да публикуват карикатурите си в името на свободата на словото въпреки опасността за живота си.

Фурес е работила за изданието през 2011 г., когато в редакцията избухна бомба заради карикатурите на пророка Мохамед. Нападението обаче не спря хората, които работиха там.

„Бих предпочел да умра прав, отколкото да живея на колене“, заяви тогава убитият вчера главен редактор на изданието Стефан Шарбоние.

Страхът и цензурата биха били неправилна реакция, твърди Фурес. „Това искат джихадистите, те знаят, че това е начинът. Просто трябва да убиеш няколко души във всяка държава, за да получиш исканото“, обяснява още тя.

„Да имаш автоматично оръжие и да убиваш хора е лесно, не е нужно да имаш талант за това. Но за да си карикатурист, се иска талант. Трябва и талант, за да си журналист“, допълва Фуре.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във