Банкеръ Daily

Свят

"Шарли ебдо" се присмя на Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган украси корицата на новия брой на френското сатирично издание "Шарли ебдо".

На корицата на новия брой на сатиричното издание Ердоган седи на стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните й части. Карикатурата е озаглавена: "Ердоган - той е много забавен насаме".

Кабинетът на Ердоган вчера остро осъди намерението на "Шарли ебдо" да публикува карикатурите.

"Антимюсюлманската програма на президента на Франция (Еманюел) Макрон дава своите плодове. Току-що "Шарли ебдо" публикува серия от така наречени карикатури, пълни с презрение изображения уж на нашия президент. Ние осъждаме този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са отвратителни и лишени от всякаква човешка порядъчност. Те очевидно са продукт на ксенофобска, ислямофобска и нетолерантна културна среда, която явно френското ръководство иска за своята страна", написа в Туитър директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун.

Няма да мълчим пред отвратителните нападки срещу нашата култура и религия, заяви вицепрезидентът Фуат Октай. Вицепрезидентът публикува пост в туитър, който гласи: "Няма да убедите никого, криейки се зад свобода на мисълта! Осъждам неморалната публикация на непоправимия френски парцал, отнасяща се до нашия Президент. Призовавам международната общност, която има морал и съвест, да надигне глас срещу този позор".

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като „Шарли ебдо“ реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Ердоган обвини френския президент Еманюел Макрон, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон защити свободата на словото наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в „Шарли ебдо“ пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В рамките на размяната на реплики турският президент изрази съмнения в психичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за консултации. Ердоган също така призова за бойкот на френските стоки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във