Банкеръ Daily

Свят

"Шарли ебдо" публикува карикатура на удавеното сирийско дете

Френското сатирично списание "Шарли ебдо", което стана обект на терористично нападение в началото на годината, публикува карикатури на загиналото сирийско момченце Айлан, чието тяло беше намерено на брега край турския курорт Бодрум.

На корицата на изданието е нарисувано мъртво дете, което лежи по лице в пясъка на турския бряг, и надпис "Толкова близо до целта". До него има реклама на McDonald's с текст: "Две детски менюта на цената на едно".

На втората карикатура, озаглавена "Доказателство, че Европа е християнска", е нарисуван Исус Христос, който върви по водата, и мъртвото дете, плаващо до него надолу с главата. Текстът гласи: "Християните ходят по водата, а мюсюлманските деца се давят".

Ръководството на "Шарли ебдо" обаче може да бъде изправено пред съда заради карикатурите с удавилото се сирийско дете. Смъртта на детето се превърна в своеобразен символ на отчаяните усилия на мигрантите да се доберат до Европа. Публикацията обаче предизвикаха редица негативни коментари.

На 7 януари тази година редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо" в Париж беше нападната от трима въоръжени терористи. Застреляни бяха 12 души, а други 11 бяха ранени. Повод за терористичния акт стана публикация на карикатура на пророка Мохамед на корицата на изданието.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във