Банкеръ Daily

Свят

Шарл Мишел се е договорил със Си Дзинпин за среща на върха ЕС-Китай

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се е  договорил с председателя на КНР Си Цзинпин за провеждането на среща на върха  ЕС - Китай. Това съобщи самият Мишел на своята страница  в  Twitter.

"Днес аз разговарях с председателя на КНР Си Цзинпин. Договорихме се да се проведе среща на върха ЕС - Китай и да укрепим нашия диалог", е написал Мишел. Той подчертава, че диалогът между двете страни  "както и по-рано има решаващо значение".

"Ние обсъдихме ситуацията в Афганистан. Международната общност трябва да бъде единна, и да изисква от талибаните  да изпълняват своите международни задължения  и гаранции при създаването в страната на  правителство", е отбелязал Мишел.

Както е съобщил  на журналисти в петък източник от външнополитическата служба на ЕС, в обичайната среща на върха  ЕС - КНР,  Евросъюзът ще бъде представляван само от ръководителите на брюкселските институции - председателят на Евросъвета Шарл Мишел и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Освен това страните са се договорили "да се проучат възможностите за провеждане на срещи на високо равнище с Китай с участието на лидерите на всички страни в Евросъюза".

Засега срокове за провеждане на тези срещи не се съобщават.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във