Банкеръ Daily

Свят

Шарл Мишел настоя пред Путин за бързо разследване за Навални

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин.

Мишел е предал призива на ЕС Алексей Навални скоро да бъде освободен. Той е настоял за прозрачно и бързо разследване на опита за убийство на руския опозиционер.

Путин е бил информиран, че Европейският съвет ще обсъди през март отношенията с Русия.

Междувременно руски съд осъди на девет дни затвор Кира Ярмиш, говорителката на Навални, което означава, че тя няма да може да участва в планирания за събота протест, на който ще се иска освобождаването на опозиционера, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на съобщение на Ярмиш в Туитър.

Ярмиш е един от съюзниците на Навални, които бяха задържани от полицията в дните преди планирания протест, който Кремъл обяви за незаконен. 

Руските власти арестуваха днес още привърженици на Навални, други се очаква да бъдат изправени на съд ден преди насрочените за утре демонстрации в цялата страна.

Навални е поставен под стража най-малко до 15 февруари и му предстоят много съдебни процедури. Екипът му призова за протести утре в 65 руски града с искане опозиционерът да бъде освободен. Властите подчертават, че тези прояви са неразрешени и незаконни. 

След като арестува вчера редица съратници на мразения от Кремъл дисидент, полицията поднови днес тези действия, като задържа координаторката на щаба на Навални в далекоизточния Владивосток Екатерина Ведерникова и сътрудничката на щаба в Новосибирск Елена Носковец. За тези арести съобщиха екипът на опозиционера и неправителствената организация "ОВД-Инфо".

Собол може да бъде наказана с 30 дни затвор, но както при предходни арести, може да се отърве и само с глоба, тъй като има малко дете.

Полицията държи на прицел също така Георгий Албуров, участник в антикорупционните разследвания на опозиционера, и Владлен Лос - адвокат на неговата организация с беларуско гражданство, на когото е наредено да напусне страната.

Вчера бе задържана и Анастасия Панченко, отговорник на екипа на Навални в южния град Краснодар.

Кремъл, прокуратурата и вътрешното министерство отправиха предупреждения гражданите да не участват в утрешните протести.

Държавният регулатор "Роскомнадзор" заплаши социалните мрежи с глоби, ако не премахнат призивите за демонстрации.

След като бе арестуван в неделя, Алексей Навални във вторник отвърна на удара, като разпространи данни от разследване за огромен и разкошен недвижим имот, използван според него от президента Владимир Путин, чието изграждане на брега на Черно море струвало над един милиард евро.

Тази сутрин обширният материал, съпроводен с над двучасово видео, бе събрал над 53 милиона гледания в ЮТюб - рекорд за разследване на Навални.

Опозиционерът бе арестуван на 17 януари при завръщането си след лечение в Германия поради предполагаемо отравяне през август, за което той обвинява Кремъл. Москва отхвърля твърденията му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във