Банкеръ Daily

Свят

Шарл Мишел: Китай да убеди Русия да спазва международното право

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Китай да използва всички средства, за да убеди Русия да спазва международното право, предаде Франс прес. "Ние насърчаваме китайските власти да използват всички средства, с които разполагат, за да убедят Русия да спазва международно признатите граници, да спазва суверенитета на Украйна", заяви Мишел в навечерието на срещата на върха на Г-20, на която темата за конфликта в Украйна и последиците от него ще бъде една от водещите. Мишел говори в Пномпен, където днес той проведе среща с лидерите на страните от Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

"Важно е в този брутален момент от историята на човечеството да има международно сътрудничество", подчерта Мишел и добави, че Г-20 е още една възможност за откровени дискусии в тази насока.

Отношенията между Китай и Европейския съюз се влошиха от налагането на взаимни санкции във връзка с обвиненията за нарушения на човешките права в Синцзян. От началото на руската инвазия в Украйна лидерите на ЕС на няколко пъти призоваха Пекин да осъди открито действията на Русия, но призивите им досега останаха без успех.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във