Банкеръ Daily

Свят

Шарл Мишел: ЕС има нужда от допълнително съгласуване срещу коронавируса

Необходими са допълнителни действия за съгласуван европейски отговор на пандемията от COVID-19. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след двудневното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

Здравеопазването е основно национален въпрос, все повече държави в ЕС се налага отново да въвеждат мерки с ограничаване на свободите. Разглеждаме този въпрос на всяко заседание на Европейския съвет от началото на пандемията, целим уеднаквяване на подхода, особено за карантината и изследванията, за ускорено съобщаване на данните от пробите. Още поне няколко месеца ще бъдем силно засегнати, добави той.

Мишел оправда решението два пъти този месец Европейският съвет да заседава присъствено в Брюксел с необходимостта да се обсъждат чувствителни и трудни въпроси като отношенията с Турция и Великобритания. По неговите думи преговорите и усилията за постигането на решения в тези случаи изискват физически срещи. Той отбеляза, че някои държавни ръководители от ЕС са поискали да се обмисли преминаването отново към видеоконференции, както бе в началото на пандемията.

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха да имат почти ежеседмични видеоконференции за координиране на националните мерки срещу пандемията от КОВИД-19, предаде Ройтерс.

"Имаше съгласие, отсега нататък почти ежеседмично, да имаме консултации помежду си относно най-добрите методи и най-добрите подходи за справяне с втората вълна на разпространение на КОВИД-19", каза днес на срещата на върха на ЕС ирландският премиер Михол Мартин.

Италианският му колега Джузепе Конте заяви, че редовните видеоконференции ще помогнат за координирането на мерките, засягащи установяването на контактните лица на заразените, рестриктивните мерки, ваксините и лечението.

През първите месеци на пандемията 27-те от ЕС се бореха с КОВИД-19 с различни, понякога контрастни мерки. Чрез по-тясното координиране се очаква да бъде избегнато повторение на разделенията, които се наблюдаваха след първите епидемични взривове.

През последните седмици и месеци се забеляза определено равнище на съгласуваност по някои въпроси като например закупуването на ваксини и изготвянето на общи необвързващи критерии за оценка на сериозността на епидемията на национално равнище, отбелязва Ройтерс.

Но въпреки това националните мерки в огромната си част си остават различни в различните страни.

Продължителността на карантината за контактните лица на заразените в цялата Общност беше 14 дни само допреди няколко седмици, когато много от страните в нея започнаха да я съкращават, докато в същото време други решиха да се придържат към глобалния стандарт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във