Банкеръ Daily

Стево Пендаровски:

Шансовете за вдигане на ветото са все по-малки

Процесът на очакванията за старт на преговори с ЕС по време на френското председателство трябва да бъде менажиран, защото в последните години имаше нереално високи очаквания, каза в интервю за предаването "Сутрешен брифинг" президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. 

По думите му шансовете за вдигане на ветото са все по-малки, българският премиер Кирил Петков е самотна фигура на политическата сцена в България, а конструкцията й е такава, че "утежнява постигане на договореност".

"Моята оценка е, че Петков прави всичко възможно, за да смекчи националистическото крило в България. И при нас се случва това, в Северна Македония имаше проучване, според което 72% от гражданите са против компромис с България, дори и при гарантиране на идентичността ни", каза Пендаровски, уточнявайки, че за страната все пак няма алтернатива на ЕС, но "трябва внимателно да се предприемат други инициативи за сътрудничество с европейските държави".

По повод изказаните преди време опасения от негова страна за регионалната инициатива "Отворени Балкани" Пендаровски уточни, че инициативата трябва да бъде част от Берлинския процес. 

Президентът на Северна Македония смята, че все още информацията за предложението на френския президент Еманюел Макрон по отношение на разширяването не е достатъчна. "Ние трябва по-бързо да разберем съдържанието на тази инициатива. Дали това наистина е само за Украйна, Грузия и Молдова, или и за Западните Балкани. След 20 години говорене за ЕС и НАТО с кое лице ще излезем пред гражданите и ще им кажем, че сега ще се присъединим към нова европейска инициатива", каза Пендаровски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във