Банкеръ Daily

Свят

Шансовете за търговско споразумение с Лондон намаляват с всеки ден

С всеки изминал ден намаляват шансовете за сключване на ново търговско споразумение с Великобритания, каза днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

В първата си годишна реч за състоянието на съюза, която произнесе пред Европейския парламент, тя предупреди Великобритания, че има "много малко време" за одобряване на сделката до края на годината.

Фон дер Лайен отдели само няколко изречения на Брексит, като се съсредоточи главно върху икономическото възстановяване след пандемията от новия коронавирус, както и върху инвестициите в дигиталната сфера и климатични проекти, предаде БНР.

"С всеки изминал ден шансовете за своевременно споразумение започват да избледняват", каза тя пред евродепутатите в своята реч, оформена в стила на годишното слово, произнасяно от американските президенти.

Председателката на Еврокомисията наблегна на това, че ЕС и Великобритания са договорили и ратифицирали сделката за развода си, и предупреди Лондон, че споразумението "не може едностранно да бъде променяно, незачитано или превратно прилагано".

"Това е въпрос на закон, доверие и добросъвестност Доверието е основата на всяко силно партньорство", подчерта Фон дер Лайен.

Тя цитира бившата британска министър-председателка Маргарет Тачър, че "Обединеното кралство не нарушава договорите си. Това би било лошо за Великобритания, лошо за връзките с останалия свят и лошо за всеки бъдещ търговски договор", предаде "Франс прес".

Facebook logo
Бъдете с нас и във