Банкеръ Daily

Свят

Шанхай раздава дигитална валута на жителите си

Китай се надява да пусне в обращение дигиталната си валута до Зимните олимпийски игри през 2022 година.

Шанхай ще предостави 19,25 милиона юана (3 милиона долара) на своите жители под формата на дигитална валута, съобщиха  от пресслужбата на кметството. Това ще става чрез лотария, в която ще бъдат раздадени 350 000 „червени“ плика (билети), съдържащи по 55 електронни юана. Технологично, печелившите ще получат парите си през системата за разплащания WeChat.

Индивидуални потребители в Шанхай могат да се регистрират за лотарията с официалните си профили в WeChat чрез местните клонове на Китайската индустриално-търговска банка (ICBC) и Комуникационната банка (Bank of Communications) между 5 и 6 юни.

В момента в няколко големи града на Китай, сред които Шънджън, Ханджоу и други, текат усилено пилотни проекти, свързани с използването на дигиталния юан като средство за разплащане в ежедневието.

Китай се надява да пусне в обращение дигиталната си валута до Зимните олимпийски игри през 2022 година. Дигиталната парична единица ще може да се използва от атлетите и посетителите на спортния форум. Това ще е и първият реален тест за нейното функциониране, смятат от китайската централна банка. 

Нейният заместник-управител Ли Бо заяви, че целта на дигиталния юан не е да заменя щатския долар като световна валута. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във