Банкеръ Daily

Свят

Шанхай бе обявен за "най-интелигентния град“ в света

В рамките на Международния конгрес с изложбена част Smart City (SCEWC) провеждащ се в Барселона, Шанхай бе обявен за „най-интелигентния град“ в света, което го прави първия китайски град, спечелил наградата, съобщи Радио Китай.

Наградите World Smart City се връчват всяка година на конгреса, с цел насърчаване на многообразието, инклузивността, равенството, безопасността и сътрудничеството. Миналата година носител на наградата бе шведската столица Стокхолм.

От 2011 г. насам, конгресът се провежда в Барселона всеки ноември. Заради пандемията обаче, той се проведе тази година едновременно в Барселона, Шанхай и Ню Йорк онлайн и офлайн.

Китайският представител на изложението заяви, че наградата е признание за ефективността и постиженията на Шанхай в изграждането му като смарт град през последните години. В момента той разполага с 31 400 5G външни базови станции и 49 800 малки вътрешни станции.

По думите на заместник-кмета на града, Шанхай обръща огромно внимание на дигитализацията, интернет и интелигентното градоустройство.

За да се справят с нарастващите проблеми на градските райони, местните публични правителства, компаниите, организациите с нестопанска цел и самите граждани възприеха идеята за по-интелигентен град, използвайки повече технологии, създавайки по-добри условия на живот и опазване на околната среда. Днес интелигентният град е не само в академични или научни изследвания, но и в публични правителствени решения и проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във