Банкеръ Daily

Свят

Шанел първа предлага парфюм, който носи името ѝ

На днешния ден през далечната 1921 г. Коко Шанел представя легендарния  парфюм Chanel №5.

Френската модна дизайнерка Габриѐл Боньо̀р „Коко̀“ Шанѐл (Gabrielle Bonheur „Coco“ Chanel) прави революция в женската  мода, като включва в нея мъжки елементи. Шанел е една от най-влиятелните фигури в модата на 20 век. Често е определяна като пионер в модата. Нейната философия, стремежът ѝ към изчистени линии и елементите, заимствани от мъжката мода, ѝ отреждат важно място в развитието на модата. Благодарение на въздействието, което Коко Шанел оказва върху модата като цяло,  списание TIME я включва в класацията за 100-те най-влиятелни личности на 20 век, като тя е единственият представител от света на модата в в това подреждане.

Коко Шанел е дизайнерката, която първа предлага парфюм, който носи името ѝ - Chanel №5. Тя за първи път смесва няколко аромата (преди Шанел всички парфюми имат само един (моно) аромат). Така Chanel №5 остава класика, която се използва и до днес.

През 1925 г. Вера Бат Ломбарди, дама от английския хайлайф, става муза на Шанел и нейна връзка с голям брой аристократични фамилии в Европа. Прочутият "английски" външен вид на Шанел е посветен и почерпен именно от Вера Ломбарди. Благодарение на Ломбарди творенията на Шанел са представени и на английското кралско семейство, което пък осигурява на Коко Шанел признание и връзки по целия свят, и много заможни клиенти.

През 1923 г. Коко Шанел споделя пред списанието Harper’s Bazaar, че "изчистеният и семпъл дизайн е ключът към истинската елегантност". И това тя прави и се стреми да покаже във всички свои колекции, които освен че са изчистени, а и самите дрехи са много удобни. За разлика от повечето европейски дизайнери, които творят по нейно време, Коко Шанел определя жената като това, което истински прави дрехите да изглеждат това, което са. "Дадох на жените чувството за свобода, върнах им техните тела... Тела, които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки заради приумиците на някои дизайнери", каква смелата французойка.

Коко Шанел връща в модата и дава нов живот на материи като жарсето, които преди това са били смятани за дрехи за бедни хора. Стилът ѝ често буди асоциация с образа на младите момичета от "Бурните двадесет". През 20-те години на 20 век те са били самоуверени и често се държали предизвикателно към установените обществени норми. Нейните клиентки са момичета, които демонстрират своята независимост с нов външен вид и държание - с къси поли и прически, използване на големи количества грим и козметика, с пиене на коктейли и пушене на цигари на обществено място. Но този "бунт" на тези момичета не се изчерпва само с промяната във външния им вид. Те са участвали в различни спортове, шофирали са собствени автомобили и са ходели по нощни клубове, където са слушали джаз и са танцували чарлстон.

Прочутото сако на Коко Шанел, превърнало се в икона, е само̀ по себе си един малък свят в модната философия на дизайнерката. Кройката на тази дреха го различава от традиционното сако, тъй като конструкцията на ръкавите е от три части. А това си остава отличителният му белег и запазена марка на прочутата моделиерка, заедно с ръчно изработените шевове, тежките метални копчета и металната верига в основата на сакото. Всички тези елементи са не само част от декорацията, но и служат като тежести, които му придават и запазват нужната форма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във