Банкеръ Daily

Свят

Шамар за водещите партии на местните избори в Англия

Английските гласоподаватели използваха вчерашните местни избори, за да накажат както консерваторите на премиера Тереза Мей, така и опозиционните лейбъристи за безизходицата с Брексит. Това съобщи Ройтерс, като се позова на частични резултати, публикувани днес.

По данни на Би Би Си, според почти половината от резултатите, обявени досега, Консервативната партия губи 433 общински съветници, а Лейбъристката - 81. В същото време Либералните демократи се съвземат от загубите, които тяхната партия понесе при предишните общински избори през 2015 г. след участието й в коалиционно правителство с консерваторите. Избрани са 301 нейни съветници. 

Според анализатори ясната позиция на либералдемократите, че Великобритания се нуждае от втори референдум, за да излезе от задънената улица с Брексит, им е помогнала да обърнат нещата в своя полза. 

"Ние знаехме, че избирателите са недоволни от начина, по който консерваторите действаха по въпроса за Брексит, но сега изглежда, че те са недоволни и от отговора на лейбъристите на правителствената позиция по Брексит", каза Джон Къртис, водещ британски политически експерт, цитиран от Ройтерс. 

Независими кандидати са спечелили 215 общински места, а Зелените, които също подкрепят втори референдум, печелят 38, сочат частичните резултати. 

Източници от Лейбъристката партия казаха, че засега тя няма от какво да се притеснява. Според тях е било ясно, че битката за онези общински съвети, които по традиция подкрепят консерваторите, ще бъде тежка. 

Окончателните резултати се очаква да бъдат публикувани по-късно днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във