Банкеръ Daily

Свят

Сградата на "Ла Скала" струва на Милано около 1 млн. лири

Вълнуващо преживяване в Милано е посещението на площада пред "Ла Скала" със статуята на Леонардо да Винчи.

На днешния ден през 1778 г. е открит оперния театър "Ла Скала" (на италиански: Teatro alla Scala, La Scal a) в Милано. Той е една от забележителностите на главния град на Северна Италия и вторият по големина в страната, разположен в близост до река По в равнините на Ломбардия, най-населеният и развит италиански регион и един от най-развитите в Европа. 

Сградата му е построена по проект на архитект Джузепе Пиермарини през 1776-1778 г. на мястото на църквата "Санта Мария дела Скала", откъдето идва името на прочутия театър. Оперният театър е открит е на 3 август 1778 г. с постановка на операта на италианския композитор, диригент, педагог и капелмайстор Антония Салиери - Europa riconosciuta.

Сградата е в стил неокласицизъм. Сградата е с дължина 100 м и с ширина 38 метра. Залата се отличава с безукорна акустика. Тя съчетава ролята си на безупречен театър с различни удобства за зрителите.

Залата е с форма на подкова, оцветена в бели, сребърни и златни тонове. Зрителските места са разположени на шест етажа с ложи, от които последните два етажа са галерии. Броят на ложите е 194 плюс кралската ложа, като всички те са свързани с коридори. Сцената на "Ла Скала" не е голяма. Партерът в първоначалния период не е бил оборудван за зрители, но по време на представления са поставяни столове. Тъй като за осветление на ложите са използвани свещи, седящите на партера често са се прибирали след представлението накапани с восък.

Сградата на "Ла Скала" струва на Милано около 1 млн. лири, а разходът е поет от 90 аристократически семейства.

По време на Втората световна война театърът е разрушен и възстановен в първоначалния си вид през 1946 година.

След това сградата неколкократно е реставрирана. Последният ремонт приключва през 2004 г. и е струвал 61 млн. евро. На 7 декември същата година в обновената зала е представена операта на Салиери, с която някога е открита "Ла Скала".

До края на 18 век сградата се използва за различни събития и представления - балове, драматични постановки, куклени представления. Най-добре обаче са посрещнати четирите оперни сезона годишно - карнавален, пролетен, есенен и летен. По време на карнавалния сезон са представяни сериозни оперни постановки и балети, а през останалите три сезона - леки, развлекателни опери.

В началото на 19 век "Ла Скала" става основна сцена за италианската оперна музика. Между 1812 и 1820 г. в оперния театър се представят премиерите на опери на Джоакино Росини. Италианският композитор е автор на повече от 30 опери, както и на църковна и камерна музика. Срез известните му опери са: "Италианката в Алжир",  "Севилският бръснар", "Пепеляшка", "Семирамида", "Крадливата сврака".  Неговото творчество е един нов етап в развитието на италианската опера. Музикално-сценичните произведения на Росини са здравата основа, върху която по-късно италианското оперно творчество ще достигне до своя най-голям разцвет.

След 1830 г. "Ла Скала" става най-популярната оперна сцена в Италия и място за премиери на най-популярните оперни композитори на Италия - Гаетано Доницети, Винченцо Белини, Джузепе Верди, Джакомо Пучини и други.

Без съмнение оперната трупа на "Ла Скала" е сред най-елитните в света. Това се дължи най-вече на договорите със световни светила в операта.

"Ла Скала" привлича и на нейната сцена пеят десетки световноизвестни български оперни певци, сред които са: Надя Свиларова, Илка Попова, Елена Никоай, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Мариана Пенчева, Елена Доскова-Рикарди, Надя Ковачева, Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Калуди Калудов, Юлиан Константинов, Орлин Атанасов и много други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във