Банкеръ Daily

Свят

Сезонните работници ще се движат свободно в ЕС

Страните от Европейския съюз ще трябва да смекчат ограниченията за придвижване през границите, за да допуснат чуждестранните и сезонни работници на своя територия, докато постепенно вдигат ограниченията и рестартират икономиките си. Това обяви еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит, цитиран от Ройтерс.

"До 80 000 сезонни работници се очаква да пристигнат със специални полети в Германия през април и май, а в целия ЕС са необходими стотици хиляди. Голям проблем е осигуряването на настаняване, което да позволява социална дистанция. Кризата е научила хората, че професии, които в миналото не са оценявали високо, са важни и заслужават достойно заплащане", обясни Шмит. 

През март Еврокомисията обяви, че придвижването на работниците в рамките на Европейския съюз е гарантирано. Въпреки че е разбираемо, че държавите членки са въвели контрол по вътрешните граници, за да ограничат разпространението на коронавируса, е наложително работниците от критично значение да могат да стигат до местоназначението си без забавяне.

Еврокомисията издаде практически съвети, за да се гарантира, че мобилните работници в рамките на ЕС, и по-специално онези, които упражняват критични професии в борбата с пандемията от коронавируса, могат да стигнат до своето работно място. Това включва работещите в секторите на здравеопазването и храните, както и на други основни услуги, като грижите за деца, грижите за възрастни хора и служителите, които са от критично значение за предоставянето на комунални услуги, без обаче да се ограничава до тях.

Що се отнася до сезонните работници, особено в сектора на селското стопанство, държавите членки се приканват да обменят информация относно различните си нужди на техническо равнище и да въведат специални процедури за гарантиране на безпрепятственото преминаване на такива работници, за да се отговори на породения от кризата недостиг на работна ръка. При определени обстоятелства сезонните работници в селското стопанство изпълняват критични функции за събирането на реколтата, посевните дейности и отглеждането на посевите. В такава ситуация държавите членки следва да третират тези лица като работници от критично значение и да уведомяват работодателите, че е необходимо да осигуряват подходяща защита на здравето и безопасността.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във