Банкеръ Daily

Свят

Севернокорейски дипломат избяга в Европа

48-годишният Джо Сон-гил, посланик на Северна Корея в Италия е в неизвестност заедно със съпругата си. Според информации в южнокорейски медии той е потърсил политическо убежище в трета държава.

Джо Сон-гил, който е посланик на КНДР в Рим от 2017 г.,  е потърсил убежище и за семейството си, което той е успял да изведе от тоталитарната държава, въпреки че Северна Корея принуждава семействата на дипломатите, предимно децата, да остават в Пхенян, докато работят в чужбина, за да се предотврати бягство. Избягалият дипломат е син или зет на един от най-високопоставените членове на режима в Пхенян. Джо Сон-гил е пристигнал в Рим със съпругата и децата си през май 2015 г., което подсказва, че вероятно е от привилегировано семейство.

"Не знаем за подобно искане на убежище", каза италиански дипломатически източник пред АФП и уточни, че министерството е получило единствено искане за смяна на този севернокорейски дипломат, назначен в Рим.

Последният подобен опит на севернокорейски дипломат беше през 2016 г. Тогава заместник-посланикът на Пхенян в Лондон поиска политическо убежище в Южна Корея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във