Банкеръ Daily

Свят

Севернокорейски бежанци основаха партия в Южна Корея

Група севернокорейски бежанци основаха политическа партия в Южна Корея с цел да бъде чут гласът на 33 500 души, избягали от КНДР и противници на помирението с комунистическия Север, предаде Ройтерс във вторник.

"Ние винаги сме били смятани за малцинство и чужденци", заяви Ким Джо Ир, генерален секретар на новата Партия за обединение "Юг-Север", на учредителното събрания в Сеул. По думите му избягалите от Севера "вече са бъдещето на обединението".

Решението да бъде създадена такава партия е знак, че хората, избягали от Северна Корея, искат да играят по-голяма политическа роля преди парламентарните избори през април. Мнозина от тях се противопоставят категорично на администрацията на президента Мун Дже Ин, която обвиняват, че ги пренебрегва и че загърбва правата на човека в опитите си да се сближи със севернокорейския режим, отбеляза Ройтерс.

Агенцията припомни за два нашумели случая от миналата година. Двама севернокорейци бяха репартирани, а една севернокорейка и шестгодишният й син, на които бяха отказани социални помощи, бяха намерени умрели от глад в жилището си в Сеул.

Facebook logo
Бъдете с нас и във